Kik vagyunk?

Azért dolgozunk, hogy minden nő teljes életet élhessen, megvalósíthassa álmait, képességeinek megfelelően érvényesülhessen, és minden körülmények között megőrizhesse integritását. Jövőképünk egy olyan társadalom, amelyben a nők és férfiak felismerik, és valamennyi színtéren képviselik, hogy saját és a környezetükben élők jóllétének záloga az esélyegyenlőségre való törekvés és annak megvalósítása.

Keveházi Katalin

alapítványvezető,
női esélyegyenlőségi szakértő,
fejlesztési szakember

Kata HR-vezetői, újságírói és marketinges és PR-múlttal vágott bele az Alapítvány megszervezésébe. Tanácsadóként, trénerként, szervezetfejlesztőként, kutatóként, projektek és kampányok felelőseként, hálózatszervezőként, szakpolitikai ajánlások kidolgozásában bizonyított, elkötelezett szakember. Múlhatatlan igazságérzetemtől, kíváncsiságomtól, tenni akarásomtól vezérelve – minden színtéren -, azért dolgozom, hogy mi, a XXI. században élő nők minden életkorban és élethelyzetben előítéletektől mentesen, tudatosan és bátran törekedhessünk legjobb önmaguk megtalálására, változásaink felvállalására, arra, hogy belső erőnket megélhessük. Ez az, ami által képesek és készek lehetünk a közösségeinkért, az emberiség sorsának alakulásáért való felelősségvállalásra a jelen egyensúlya és a jövő biztonsága, a valódi jóllét érdekében.”

Fazekas Éva

álláskeresési tanácsadó,
a Jobangel álláskeresői blog szerzője

Hivatalos munkája szerint multinacionális cégeknél dolgozik 20 éve, IT szektorban. Munkaerőpiaci trendekben, álláskeresési és HR-szakmai kérdésekben jártas szakértőként a Jól-Lét Alapítvány nőket segítő munkájának aktív részeseként vállal feladatokat. A nők anyagi függetlenségéhez alapvetően már minden adott a nők részéről: iskolázottság, tudás, hajlandóság, rutinok vannak a birtokukban ahhoz, hogy karriert – és ezzel általános biztonságot – építsenek. Már “csak” a társadalom látókörét kell szélesíteni a nők karrierépítési törekvéseivel, lehetőségeivel kapcsolatban. Feloldani például a közvélekedést arról, hogy a karrierépítő nő anyaként nem fog megfelelően “teljesíteni” – a nő, aki meg tudja teremteni a saját biztonságát, az anyaként biztonságot tud teremteni a gyermekének is. A nők egzisztenciális szabadsága a mai gazdasági és társadalmi környezetben azért is kiemelten fontos, mert a férfiak számára is komoly terhet jelent, ha kizárólagos családfenntartó szerepbe kerülnek. Tagadhatatlan, hogy a társadalmi jól-léthez – legfőképp a mentális állóképességhez – egzisztenciális biztonság is szükséges. Ennek eredménye lehet egy olyan társadalom, amiben nő, férfi és gyerek egyaránt jól van, megfelelő rezilienciával tudja a változásokat kezelni. A gazdaság számára pedig mindez csak előnnyel jár: a fejlődés kulcsa rejlik abban, hogy a nőkben rejlő lehetőségeket is mindannyiunk javára fordíthassuk.”

Kánya Kinga

szociológus,
esélyegyenlőségi szakértő

Kánya Kinga szociológus, 2002 óta hazai és nemzetközi civil szektorban esélyegyenlőségi, kooperatív közösségfejlesztő folyamatokban, női esélyegyenlőségi és érdekérvényesítő programokban dolgozik leginkább a szakmapolitikai területek metszéspontjaiban elhelyezkedő társadalmi problémák és rendszerszintű egyenlőtlenségek által érintett csoportok helyzetét érintő témákban. Külsős szakértőnk a gyászolókat segítő Napfogyatkozás Egyesület elnöke és a gyász átalakult társadalmi funkcióit és közösségi gyakorlatait kutatja: “Hiszek abban, hogy a női közösségek egymást segítő hálózata képes az aktív cselekvéssel tenni saját érdekeik érvényesítéséért és az esélyegyenlőség megteremtéséért.”

Leichtman Ágnes

executive coach,
irodalomterapeuta

Ági közel tíz éves vezetői karrier után fordult a vezetőfejlesztés felé. “Vezető mindenki, aki embereket vagy ügyeket képvisel, szenvedélyesen dolgozik az általa választott témában. Azonban mindenki másként lehet hiteles vezető. És ez nemtől függetlenül igaz. Tudatosság, felelősségvállalás és a nézőpontváltás képessége szükséges hozzá.” Coachként a leadership kérdéseken túl marketing témákkal és a személyes márka építésével is foglalkozik. A női vezetők támogatása, a női esélyegyenlőség kérdése az egyik fő területe. Gestalt hátterének köszönhetően az “itt és most”-ban a jelenlét erejével, jungiánus coachként és irodalomterapeutaként pedig a szimbólumok és a tudattalan hatalmával dolgozik.

Rózsáné dr. Lupkovics Mariann

munkajogász

Mariann 1980 óta foglalkozik intenzíven munkajogi kérdésekkel, azóta szakszervezeteknél és szakszervezeteknek dolgozott és dolgozik ma is. Hosszú pályafutása alatt a jog szinte minden területét (kivéve a büntetőjogot) bekalandozta, erre ösztönözték az ügyek és ügyfelei: Mindig is foglalkoztattak az emberi jogok, ezen belül különösen a szabadságjogok, az esélyegyenlőség nagy kérdései, a kisebbségben lévők, a kiszolgáltatottak jogi és egyéb lehetőségei érdekeik kifejezésére és védelmére. Azért maradtam a szakszervezetben jogászként, hogy a jog eszközével segítsek a munkavállalóknak, és ezért álltam nagyon hamar a női egyenlőség oldalára, hogy jogi támogatást nyújtsak, hangot adjak az egyenjogúságot joggal követelő nőknek. Ebben a harcban – mert legyünk őszinték, a női esélyegyenlőségért még ma is harcolni kell – ismertem meg a Jól-Lét Alapítványt, és képviselőit. Rendkívül megnyerő volt számomra, ahogy bejárták a női foglalkoztatás összes területét, hogy annyi éven át kitartóan és megalkuvás nélkül képviselték és képviselik a nők érdekeit. Tetszik, hogy a nők életének egy-egy részletét nem szokványos módon közelítik meg, hogy lényegbe vágó kérdéseket fogalmaznak meg és azokra fontos válaszokat, megoldásokat keresnek és legtöbbször találnak is.”

Wolf Krisztián

média és marketing szakértő

Foglalkozott nagyvállalati, stratégiai marketing tervezéssel nagyvállalati környezetben (BBCHW), belső kommunikációs fejlesztéssel, állami környezetben (Semmelweis Egyetem), és tudománykommunikációval és marketinggel (HUNSCAN). Az utóbbi 10 évben több startup elindításában és működtetésében vett részt, üzletfejlesztési, alapító-tagi és marketing tervezési feladatokkal, valamint több üzletmentő és női érvényesülési témában és projektben is részt vett pro bono. A Ring Podcast és a Ring Meetup egyik házigazdája. “A nemek közötti egyenlőség megteremtése az egyik legsürgetőbb feladat, elengedhetetlen a gazdasági jóléthez, emeli hazánk GDP-jét, új, friss és innovatív megoldásokat hoz a gazdaságba, oktatásba, új területek megismerésébe. Társadalmunk, ha egyenlően értékeli a nőket és a férfiakat, biztonságosabb és egészségesebb lesz. De a legfontosabb, hogy a nemek közötti egyenlőség nem egy lehetőség, hanem egy emberi jog. Betartása és elvárása nem eshetőség, hanem kötelesség.”