2007 – 2009

2009

Apák Napja 2009. június 21.

A JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány harmadik alkalommal várja a látogatókat „Apák Napja” elnevezésű rendezvényére 2009. június 21-én, vasárnap Budapesten, a Feneketlen-tónál 10.00-14.00-ig. A színes programokkal tarkított esemény elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a szülői szerepek egyenlőbb megosztására a családok stabilitásának megőrzése jegyében és megteremtse az Apák Napja ünnep hazai hagyományát.

A program a tavalyihoz hasonlóan változatos: a pódiumon Várkonyi Attila (DJ Dominique) műsorvezető biztosítja az ünnepi hangulatot, illetve moderálja a témához kapcsolódó beszélgetéseket a legújabb könyvét bemutató V.Kulcsár Ildikóval. Megszólalnak édesapák, akik GYES-en voltak gyermekeikkel, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán mesél a szülői szerepek megosztásáról, pszichológus szakember pedig a munka és magánélet harmóniájával kapcsolatos dilemmákról beszélget Gerendás Péterrel. Az édesapák és gyermekeik sportversenyeken indulhatnak, a látogatók sportszer és sportági bemutatókat tekinthetnek meg. A résztvevőket zenés gyermekműsor, musicalbemutató, grafológiai tanácsadás, apa-anya vetélkedő és pelenkázóverseny, interaktív környezettudatosságra nevelő játék, rengeteg ajándék, nyeremény és meglepetés várja

Az Alapítvány az apák napi rendezvénnyel párhuzamosan hirdette meg „Apaság” című fotópályázatát, melyre folyamatosan várják az apaszereppel kapcsolatos pillanatokat megörökítő pályaműveket. A fotópályázat eredményhirdetésére a rendezvény helyszínén, 21-én kerül sor, a zsűri elnöke Bakos Gábor (ARC).

A rendezvény további célja, hogy:

• az Apák is végre kellő elismerést és figyelmet kapjanak;

• az Apák Napja ünnepnapként a magyar köztudatban is élő legyen;

• a családon belüli kötődések erősödjenek;

• erősítse a férfiak szülői szerepvállalását, mint a nemek tényleges (esély)egyenlőségének zálogát;

• támogassa az otthoni munkamegosztásban aktív férfiakat;

• közvetett módon elősegítse a kisgyermekes nők munkavállalását azáltal, hogy az apák intenzívebben bekapcsolódnak a család életébe.

A JÓL-LÉT Alapítvány a munkaerőpiacra visszatérni kívánó anyáknak és a vállalatoknak nyújtott szolgáltatásai mellett irodájában lehetőséget biztosít az apáknak egyéni pszichológiai tanácsadásra, páros szülőtanácsadásra, a honlapon pedig az apafórumon oszthatják meg az apaszereppel kapcsolatos tapasztalataikat és dilemmáikat az édesapák, és online szakértői támogatást is kaphatnak.

Támogatók: McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft., Allianz, Intersport Budaörs Áruház, Roland Divatház Zrt, Nyéki Imre Uszoda és Tornacsarnok, Don Pepe Pizzériák, Budaörsi Repülőtér, Hemingway Étterem, Impuls Leasing Hungary.

 2008

Apák Napja Fesztivál – 2008. június 15, vasárnap, 10.00 – 14.00 –

A Feneketlen tónál

Van anyák napja, gyereknap, nőnap, akkor legyen apák napja, nem? – ez a lépcsőházi okoskodás igen leegyszerűsíti a kérdést. Mint ahogy a nők ünneplésével nem oldjuk meg a nemek közti társadalmi egyenlőtlenség problémáit, vélhetően egy apák-napi fesztivál sem tud szembeszállni a családi szerepek átalakulásával együttjáró megcsappant önbizalommal, a korai halálozás mutatóinak növekedésével, a válások szaporodásával.

Akkor miért is rendezi meg a JÓL-LÉT Alapítvány, az Apák Napja Fesztivált?

A szervezők célja egy olyan program kialakítása, amely egyszerre kívánja egyrészt az apaszerepet méltó rangra emelni és a családokon keresztül a társadalmi tudatot formálni, másrészt játékos, vetélkedős, könnyed formában a család minden tagját bevonni a közös ünneplésbe. Az idei rendezvényen – csakúgy mint tavaly – ismert apák beszélgetnek a saját apa-szerepükről, a közszereplés vagy tudományos munka mellett teljesített “házimunka”, gyereknevelés természetességéről vagy épp nehézségeiről. Szakemberek elemzik a családon és a munkában vállalt szerepek arányeltolódásának okait, bukatóit és megoldási lehetőségeit.

Híres apukáink közül meg kell említenünk az immár négy gyermekes Süveges Gergőt, mint a nap fővédnökét, aki egyebek mellett apaként írt könyvét is dedikálja, vagy St. Martint, aki fiával együtt lesz a vendégünk. Látunk majd pszicho-dráma színházat, amely sajátos, borzongató nyelven fogalmazza meg üzeneteit, lesz pelenkázó-verseny kispapáknak, “Nem férek a bőrödbe” szerepcsere játék, villámkvíz, apaolimpia sportvetélkedő apa és gyermeke párosoknak, kézműves sátor és még számos szórakoztató program. Az előre meghirdetett “Az én Apukám” rajz- és fogalmazásversenyre még mindig lehet nevezni, sőt, a műveket a helyszínen is el lehet majd készíteni.  A rajzokat grafológus is elemzi, de láthatunk sporteszköz bemutatót, az egészséges vagy a környezettudatos életmódból is kaphatunk ízelítőt. A párhuzamosan zajló események között pár perc nyugalomra vágyókat pihenősátor fogadja majd.

Apád, anyád idejöjjön – találkozzunk jövő vasárnap a Feneketlen tónál

 2007

Első Hazai Apák Napja – 2007. június 17., vasárnap 

Városliget, a Petőfi Csarnok mellett 

Házigazda: JÓL-LÉT Alapítvány

Program a pódiumon:

Gyerekprogramjaink animátora: Ujlaki Dénes, színművész

10:00-10:10

Megnyitó – Vujity Tvrtko és Keveházi Katalin, alapítványvezető

10:10-10:15

MINIMAX Kvíz gyerekeknek Noddy bábuval

10:10-10:50

SPORTOLÓK APASZEREPBEN – A beszélgetés moderátora: Vujity Tvrtko

Meghívott vendégeink:

Benedek Tibor – vízilabdázó, Gyulay Zsolt – kajakozó, Martinek János – öttusázó, Illés Béla – labdarúgó, Halmai Gábor – labdarúgó, Verrasztó Zoltán – úszó, Boros Zoltán – kosárlabdázó

10:50-11:00

Ronald bohóc műsora és közös bemelegítés a gyermek futóversenyhez

11:00-11:10

MINIMAX Kvíz gyerekeknek Noddy bábuval
11:10-11:50

SZAKÉRTŐK AZ APASÁGRÓL– A beszélgetés moderátora – Novák Péter

Meghívott vendégeink:

Bartha Attila – közgazdász, Hortobágyi Miklós– pszichológus, Haas György, Krémer Balázs – szociológus

11:50-12:10

Akrobatikus rock-and-roll – a Köbölkút utcai iskola kölyök-csapata

MINIMAX Kvíz gyerekeknek Noddy bábuval

12:10-12:25

Pelenkázó-verseny a DM-Drogerie Markt támogatásával

12:30-13:20

HÍRES PÁROK – avagy művészek szülőszerepben – Munkamegosztás otthon – A beszélgetés moderátora: Víg György, újságíró

Meghívott vendégeink a színház világából:

Szalay Kriszta – Cserna Antal, Egressy Zoltán- Bertalan Ágnes, Götz Anna – Rubold Ödön

13:20-13:30

BLIKK Kvíz eredményhirdetés

13:30-13:40

MINIMAX Kvíz gyerekeknek Noddy bábuval

13:40

A „LEGJOBB APA” rajzverseny eredményhirdetése – Vékony Györgyi gyermekrajz-elemzővel

 

Küldetésünk

A Jól-Lét Alapítvány küldetése, hogy hozzájáruljon a nők és férfiak egyenlőségén alapuló jólléti társadalomhoz, melynek alapvető feltétele a nők kiteljesedése, gazdasági és döntéshozatalban történő szerepvállalása.

Segítenéd a munkánkat?

Támogass minket!