Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Apák napja

A JÓL-LÉT Alapítvány, amely a nők – elsősorban az anyák – esélyegyenlőségét igyekszik elősegíteni a munka világában és a családi élet vonatkozásában, nagy hangsúlyt fektet a nemek partnerségének érvényesülésére az élet minden területén. Ennek jegyében rendezzük meg 2007 óta évente az “Apák napját”. Rendezvényünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet az apaszerep fontosságára és arra, hogy a gyermekek nevelése, a családi harmónia megteremtése mindkét szülő közös felelőssége és feladata.

JÓL-LÉT ALAPÍTVÁNY AZ OTTHON IS MŰKÖDŐ LÁTHATÓ APÁKÉRT 

A Jól-Lét Közhasznú Alapítvány célja a családok valóságán és sokféleségén, a nők és férfiak egyenlő szerepvállalásán alapuló családmodell népszerűsítése és elfogadtatása a társadalom minél szélesebb rétegeivel.

Ennek szellemében 2007 óta  szervezünk június év harmadik vasárnapján APÁK NAPJA rendezvényt azzal a céllal, hogy

▪ az apai szerep is méltó rangra emelkedjen, hogy a

▪ „működő” apák is végre kellő elismerést és figyelmet kapjanak;

▪ támogassuk a férfiak szülői szerepvállalását, mint a nemek tényleges (esély)egyenlőségének zálogát;

▪ támogassuk az otthoni munkamegosztásban aktív férfiakat, mert meggyőződésünk, hogy mindez

▪ erősíti a családon belüli kötődéseket, a családok fennmaradását, kohézióját, több lábon állását és

▪ elősegíti többünk jól-létét.

Mára elmondható, hogy az apák napja ünnepnapként bekerült a köztudatba. Ugyanakkor az apaság megélésének feltételei közel sem adottak a magyar társadalomban.

Alapítványunk missziója a kisgyermekes nők munkavállalásának elősegítése – tesszük ezt közvetett módon azáltal, hogy programjaink hangsúlyos szempontja az apák intenzívebb bekapcsolódása családjuk hétköznapjaiba.

Reálisan az apaságról

Kutatások bizonyítják, hogy míg a nők munkahelyi megítélését negatívan, addig a férfiakét pozitívan befolyásolja a tény, hogy gyermekük van. Ám függetlenül attól, valóban hárulnak-e rájuk otthoni többletterhek, a nőket általánosságban kevésbé megbízható, alacsonyabb értékű munkavállalónak tekintik.. Ugyanennek a sztereotípiának a fordítottját szenvedik meg a férfiak: sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem kapnak meg bizonyos alkalmi engedményeket, amelyeket a nők viszonylag könnyen elérnek. Nem reális például, hogy egy családapa ünnepek előtti nagybevásárlásra kéredzkedjen el a munkahelyről.

Az anyaszerep fontosságáról sokat hallunk, ugyanakkor nem kevésbé meghatározó valamennyiünk életében az apa. A nők hátrányairól sok szó esik, a férfiak ehhez való viszonyáról kevésbé.

Az apaság nem csak csupa rajongás és élvezet, az érdemi része pedig nem akkor kezdődik, amikor a csöppség biciklizni tanul. Cserében viszont az apa, a kisgyerek és az anya együttélése örömtelibb és kiszámíthatóbb, ha már a kezdet kezdetén szorosabbra fűzik a szálakat, és együtt és egymásért dolgoznak azon, hogy senki se maradjon ki semmiből (gyerekezés, munka), ami az élet értelmét és/vagy feltételeit biztosítja.

(Részlet, Apa is csak egy van, avagy a nemek közti magánéleti munkamegosztás a XXI. Században,

Jól-Lét Alapítvány kiadványa, 2010)

Az atipikus apaság népszerűsítése

A 2007-ben megrendezett Első Hazai Apáknapja Fesztivál a maga nemében úttörő kezdeményezésnek számított, sikeres széleskörű érdeklődés övezte. A koncepciót megtartottuk: célunk az egyenrangú szülői szerepvállalás fontosságának tudatosítása gondolatébresztő beszélgetésekkel, játékokkal a család minden tagját bevonva a közös ünneplésbe.

Programjaink keretében évről évre ismert apák beszélgetnek a saját apa-szerepükről, a közszereplés vagy tudományos munka mellett teljesített “házimunka”, gyereknevelés természetességéről vagy épp nehézségeiről. A közélet, a kultúra, tudományos élet és a sport területéről érkező vendégeink apaságuk felvállalásával, élményeik és kudarcaik megosztásával segítettek közelebb honi az apává válás élményét.

 

Közismert közreműködő apánk között megemlíthetjük Vujity Tvrtkot, Szinetár Dórát és Bereczki Zoltánt, Gerendás Pétert, Ujlaki Dénest, Süveges Gergőt, St Martint, Lackfi Jánost és még sokan másokat.

A 2008-ban meghirdetett Az én apukám pályázatunkon keresztül gyermekek a 2009-es Apaság című fotópályázatra érkező alkotások pedig elsősorban az anyák jelenítik meg be érzékletesen az együtt megélt élményeket, és azokat az élethelyzeteket amikor az apák hiányát élik meg. A gyerekrajz pályázat képanyaga 2009-ben a Parlamentben is kiállításra került.

 

Látható apák – avagy a férfiak otthon is működnek című fotó és gyermekrajz kiállításunkat a beérkezett pályaművekből állítottuk össze. A képeken keresztül illusztrálja, hogyan élik meg a Magyarországon élő férfiak az apaságot. A képanyag másik része 3-13 év közötti gyerekek szemén keresztül mutatja be, miként vannak jelen, vagy éppen hol hiányoznak az apák az életükből, a családból. A pályamunkákat külföldi fotók egészítik ki, amelyek betekintést engednek más országok gyakorlatába sokszor humoros, vagy éppen provokatív módon.

A kiállítás 2010-ben a Millenárison, továbbá a Magyar TeleCom székházban és 2011-ben az EU Esélynap keretében is megtekinthető volt.

http://jol-let.com/apaknak/lathato-apak-kiallitas/

Mivel a boldog és kiegyensúlyozott gyermekkorhoz az apákkal megélt kapcsolat és élmények is hozzátartoznak, fontosnak gondoljuk, hogy a családdal szorosan együtt élő közösségek, így az óvodák is beépítsék életükbe, nevelési programjukba megünneplését.

Ennek szellemében 2011-ben óvodák számára írtunk ki pályázatot annak bemutatására, hogyan ösztönzik az apák szerepvállalását gyermekük mindennapjaiban.

APA IS CSAK EGY VAN kampányunk keretében a Facebook-on párbeszédet kezdeményezünk az apaságról, tájékoztatást nyújtunk az apaszerepek összehangolását segítő kezdeményezésekről és Apák napja alkalmából megrendezésre kerülő programokról.

https://www.facebook.com/pages/Apa-is-csak-egy-van/149927858411247?ref=tn_tnmn