Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Újbuda női szemmel kiállítás

Az ” Újbuda női szemmel” a 2002-től a kisgyermekes nők munkaerőpiaci esélyegyenlőségét elősegíteni törekvő JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány (www.jol-let.com) legújabb, társadalmunk szemléletformálását célzó kezdeményezése. A munka világába való visszatérés ismert nehézségei mellett kevésbé feltárt terület, hogy a nők a szabadidő eltöltése terén is hátrányban vannak: munkájuk és családjuk mellett csak keveseknek jut ideje kedvteléseikre, tehetségük fejlesztésére, a város adta lehetőségek kiaknázására.

A HáromHét Galéria együttműködésével létrejött fotópályázat célja, hogy bátorítsa a nőket önmegvalósítás, kiteljesedés iránti, kulturális és közösségi igényeik felvállalására, tudatosítsa bennük, alkotóként, fogyasztóként maguk is gazdagíthatják, befolyásolhatják a városrész életét.
Felhívásunkra 45 pályamű érkezett, melyek megerősítettek bennünket abban, női látásmód nélkül, nem teljes a világról alkotott kép. Az amatőr női fotósok alkotásai tükrözik, miként és mit veszünk észre, miként értjük, érezzük a valóságot, a látványt, sorstársainkat, a környezet szimbólumait, a kapcsolatokat.

Szutyányiné Kézdi Dóra: „…Én azok közé a nők közé tartozom, akik nem rúzst és szemceruzát tartanak táskájukban, hanem fényképezőgépet.. A pályázatban az inspirált a legjobban, hogy a nőknek lett kiírva. Végre egy lehetőség, ahol a nők is bebizonyíthatják tehetségüket…”
Tranger Márta: „Hogy van-e női fotó? Hát persze hogy van! Hiszik ezt azok, akik a pályázatot meghirdették és hisszük mi is, akik részt vettünk benne. Megváltoztunk mi nők, megváltoztak a társadalmi szerepeink is. A kihívások hatására többet akarunk megmutatni magunkból. Nem csak anyák, feleségek, de tudatos, érzékeny szemlélődők is vagyunk. Az ember jön-megy, nézi, de sokszor nem látja a közvetlen környezetét, azokat az apró mozzanatokat, amelyek mindennapjaiban körülveszik. Egy ilyen pályázat mindenképpen segít, hogy más szemmel lássuk egymást, magunkat, életterünket – női szemmel.”

Porgánszki Éva:„…meg akartam mutatni, hogy ha az ember nem zárkózik be annak érdekében, hogy megvédje magát rohanó világunk mellékhatásaitól, akkor itt a nagyvárosi forgatag kellős közepén is rá lehet találni a Nyugalom Szigetére, de ez csak azok kiváltsága, akik felemelt fejjel, nyitott szemmel és szívvel járnak a világban.”

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat a HáromHét Galériában tekinthetik meg 2012.ápr. 14.-ig.
További információ a helyszínen, illetve 061 3190331-es telefonon.
Ujbudanoiszemmel_sajtoanyag

A fotópályázat és kísérő programja Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, mint Közvetítő Szervezet által meghirdetett, az Újbuda Kulturális Városközpont városrehabilitációs projekt keretében
elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló „Nőként Újbudán UKVK 2010” mini-projekt keretében valósul meg.