Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Önéletrajz minta

Javasoljuk az egységes európai önéletrajz használatát, melynek sablonja több nyelven is letölthető a www.europass.hu oldalról, a kitöltési útmutatót követve töltsük fel adatainkkal. A testreszabásnál törekedjünk a felesleges sorok és az instrukciók kitörlésére (a fejlécben és a láblécben is)!

A személyes adatoknál a családi állapotra és a gyermekek számára ne térjünk ki. Érdemes arra ügyelni, hogy Ha a lakóhelyünktől távoli munkahelyre pályázunk, akkor a lakcím feltüntetése nem túl szerencsés. Az elérhetőségeknél mindig saját telefonszámot és e-mail címet szükséges megadni, az álláskereséshez érdemes teljes nevünket tartalmazó saját e-mailcímet létrehozni (pl. szabo.maria@gmail.com), a kiválasztást végző szakember nem veszi komolyan a beceneveket tartalmazó címeket, vagy a házastárs címét használó jelöltet.

A GYES-ről visszatérő munkavállalóknál mindig kérdésként merül fel, hogyan jelenítsék meg az otthon töltött időszakot az önéletrajzban. Fontos, hogy az önéletrajz mindig valós adatokat tartalmazzon, de külön nem érdemes részletezni a GYES időszakot, ellenben a megfelelő helyen feltétlenül soroljunk fel minden olyan hasznos tevékenységet, melyet az otthon töltött idő alatt végeztünk, pl. önkéntes munka, tagság bármilyen szervezetben, tanulmányok stb. 

A tanulmányok és a munkatapasztalat megjelenítésénél fordított időrendi sorrendet használjunk, elöl szerepeljenek a frissebb adatok. Mindkét rovatban meg kell adni a pontos évszámokat, értelemszerűen, akinek rövidebb munkatapasztalata van, hónapokra lebontva sorolja fel azt.

Fényképet is csatoljunk az önéletrajzhoz, ügyeljünk rá, hogy ne privát fotót használjunk, amely családi kiránduláson készült, és a munkakörhöz illő öltözetben szerepeljünk rajta. Az önéletrajzot érdemes mindig a megpályázott pozícióhoz igazítani, ebben tanácsadó kollégáink szívesen segítenek.