Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Különbség az álláskeresés menedzselése és tudatos irányítása között

Óriási a különbség, aközött ha csak körülnézel a munkaerőpiacon, vagy pedig 100 %- os erőbedobással a munkakeresésre koncentrálsz. Ebben a nagy munkaerőpiaci versenyben tényleg nagyon proaktívnak kell lenned, hogy sikereket érj el.

A Jobvite felmérése szerint az álláskeresők 61 százaléka nehezebbnek ítéli meg az álláskeresést idén, mint egy évvel korábban. Ez az oka annak is, hogy egy jó állás elnyerése érdekében már nem elég foglalkozni csak az álláskereséssel, hanem tudatosan teljes erőbedobással irányítani kell, mint egy tevékenységet. Ami leginkább megkülönbözteti a vezetőt a menedzsertől, az nem más, mint a fejlesztés képessége. Amíg a menedzser szinte csak adminisztratív szereppel bír a rendszerben, addig a vezető új ötletekkel áll elő és a helyes megfelelő fejlődés irányába tereli a szervezetet, illetve az álláskeresés esetében a munkakeresési folyamatot.

A vezetőnek folyamatosan előrelátónak kell lennie, új stratégiákat és tematikákat kell kifejlesztenie, továbbá elég tudással kell rendelkeznie a szakmájában lévő legújabb trendekről, irányokról és a szükséges képességekről.

Ehhez hasonló módon az álláskeresőnek is kívülről kell szemlélnie magát az álláskeresést, mint tevékenységet, túl kell látnia a szokásos álláskeresés folyamatán, ha ki akar tűnni a tömegből.

A karrierszakértő Melissa Llarena megosztja velünk kutatását a hamarosan megjelenő könyvéből és felfedi az igazi különbséget az álláskeresés menedzselése és tudatos irányítása között.

4 fontos alapelv:

1.A menedzser csupán létrehoz egy Linkedln profilt, míg a vezető beszélgetésekben vesz részt és tagja lesz valamely csoportnak. A Linkedln mint szociális háló lehetőséget nyújt a szakmabelieknek a szabad vélemény-nyilvánításhoz, illetve alkalmat biztosít beszélgetések kezdeményezésére különböző témák kapcsán, amely meggondolt vezetőként tüntetheti fel az embert a szakmájában. Érdemes a szociális hálón keresztül megkeresni a megfelelő csoportokat és kezdeményezni a szakma legjobbjaival a párbeszédet.

2.A menedzser csak az álláslehetőségeket veszi számba még a vezető értékeli is az új álláslehetőségeket a munkavállalókkal. A vezető tisztában van az útvesztőkkel és kér is tanácsot a számára értékes véleménnyel bíróktól. Nagyon hatékony stratégia lehet meghívni az adott szakma professzionális résztvevőit, akik nagy tudással és tapasztalattal rendelkeznek a saját területükön és azonos belső értékrendet képviselnek.

3. A menedzser tanulmányozza a vállalat internetes oldalát, míg a jó vezető a lehető legtöbb információt szerzi meg a vállalatról a szociális közösségi oldalak megtekintésével. A vállalat közösségi oldalain keresztül közvetít fontos információkat partnerei, vevői számára. Épp ezért hatékony lehet,  a vállalat felsővezetőinek közléseit ,hozzászólásait is megtekinteni illetve követni. Ez közelebb visz ahhoz, hogy beleláss, milyen emberek dolgoznak az adott vállalatnál és milyen az értékrendjük. Követheted bejegyzéseiket, beszélgetésbe enyeleghetsz velük, sőt válaszolhatsz üzeneteikre, s máris egy személyes beszélgetésben találhatod magad egy felsővezetővel a cégtől. – mondja Melissa Llarena.

4. A menedzser kapcsolatban áll a jelenlegi alkalmazottakkal, de a vezető a régebbi alkalmazottakkal is fenntartja a kapcsolatot. Ahhoz, hogy megismerd, a szervezet működését azokkal kell beszélned, akik a leginkább, ismerik, a dolgozókkal. Bár a jelenlegi dolgozók is értékes források lehetnek ilyen szempontból, de a legtöbbet a volt dolgozóktól tudsz meg a vállalatról. Ennek alapján már megbízhatóbb információkkal fogsz rendelkezni és eldöntheted, hogy a szervezet megfelelő-e számodra.„Beszélj a korábbi dolgozókkal, ők őszintébbek és nyíltabbak lesznek veled „tanácsolja Llarena. A jelenlegi alkalmazottaknak több a veszteni valójuk, mint azoknak, akik már elhagyták a céget.

 

Forrás: Vivien Giang írása, businessinsider.com

Köszönet a fordításért Bárány Krisztina önkéntesünknek!