Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Találj állást gyorsabban!

Te hogyan keresel állást? Ha a többségbe tartozol, akkor elsősorban álláshirdetésekre jelentkezel. Pedig ez messze nem a leghatékonyabb állástaláló módszer. Ha más módszereket is használnál, sokkal nagyobb eséllyel helyezkednél el. Nézzük, melyek ezek a módszerek:

1.) Szólj ismerőseidnek!

Ez az állástalálás leghatékonyabb módszere. Ismerőseid tájékoztatni tudnak Téged arról, milyen új lehetőségek, meg nem hirdetett belső pozíciók vannak cégüknél. Az ilyen információk kincset érnek számodra, hiszen ezek azok a lehetőségek, amelyekről másképpen nem szereznél tudomást.

2.) Keresd meg a kiválasztott céget közvetlenül!

Gondold át, milyen munkát szeretnél végezni, melyek a számodra szimpatikus cégek! Tudj meg a cégről minél többet!

Aztán keresd meg a kiválasztott munkahelyeket, kérdezd meg tőlük, hogy keresnek-e éppen munkatársat, illetve ezzel egy lépésben a pályázatodat is elküldheted nekik. Mindig próbálj a szakmai vezetővel (is) kapcsolatba kerülni!

3.) Pályázz álláshirdetésekre!

A legtöbben ezt teszitek, de kevés sikerrel. Sokszor semmilyen visszajelzést sem kaptok, esetleg kiderül, hogy az adott állást már rég betöltötték.

Az így meghirdetett pozíciók túlnyomó részét állásközvetítő cégek teszik közzé. Azaz ilyen esetben nem közvetlenül a céghez pályázol (sokszor nem is tudod konkrétan, melyik vállalathoz keresik a szakembert, talán csak az iparágról van fogalmad), hanem előtte a közvetítő szűrőjén is át kell jutnod. Egy-egy álláshirdetésre nagyon sok, akár több száz pályázat is érkezik, érthető, hogy az esélyed sokkal kisebb, mint az előző két módszerrel.

Itt van különös jelentősége egy jól megírt önéletrajznak, amivel ki tudsz tűnni a tömegből!

4.) Töltsd fel önéletrajzodat állásközvetítői adatbázisokba!

Ezek azok a cégek, akik megbízásaikat a munkaadóktól kapják azért, hogy számukra megfelelő jelölteket kutassanak fel egy-egy adott pozícióra. Ez is egy lehetőség, amivel érdemes élned. Ha befut a közvetítőhöz egy állásajánlat, akkor először az saját adatbázisában keresi a megfelelő jelöltet. Amennyiben Te szerepelsz ebben, máris növelted az esélyedet az állástalálásra.

5) Jelentkezz be Munkaügyi központba!

Álláskeresőként itt is érdemes körülnézned. A Munkaügyi központokban a legkülönfélébb megüresedett állásokról szerezhetsz tudomást, rendelkezz akár szakmunkás, akár felsőfokú végzettséggel. Többnyire a honlapjukon is szerepelnek a friss álláslehetőségek.

6) Vegyél részt állásbörzéken!

Az állásbörzéken egy helyen sok munkáltatóval tudsz megismerkedni, kapcsolatokat építeni és pályázatodat személyesen átadni. Érkezz felkészülten, megfelelő öltözetben, önéletrajzokkal, legyél nyitott, tudj meg minél többet a cégekről és bátran kérdezz az adott pozícióról is!

Kitartás és sok sikert kívánunk neked az álláskereséshez és -találáshoz!

Örömmel vesszük, ha tapasztalataidat megosztod velünk e-mailben!