Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Látható Apák kiállítás

A kiállítás a “Látható Apák” kampány keretében jött létre, mellyel célunk a nemek egyenlőségének elősegítése az otthoni, szülői szerepek egyenlőbb megosztásával.  Az “Apaság” c. fotó-, és “Az én apukám” c. gyermekrajz-pályázatunkra érkezett alkotások, a Svéd Nagykövetség által rendelkezésünkre bocsátott képek az apaszerep fontosságát, teljesebb megélésének előnyeit tudatosítják. A kampányról és a kiállításról bővebben ide kattintva olvashat.

Örömmel biztosítjuk a kiállítás megtekintését bármely erre alkalmas térben.

___________________________

2013, november 11-én a Nőkongresszuson újra megtekinthető volt a Látható apák – avagy a férfiak otthon is működnek című kiállításunk. Változatlanul aktuális – és nagy érdeklődésre számot tartó témaként.

2013-11-11 17.41.42

2013-11-11 17.41.262013-11-11 17.44.55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________

2013. május 16-án újra bemutattuk kiállításunkat az Egyenlő Bánásmód Hatóság  TÁMOP-5.5.5/08/1 – „A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése” c. projekt tapasztalatainak átadására rendezett műhelykonferenciáján.

Az előadás letölthető: Látható apák_prezentáció

______________________________

Újra megtekinthető a Jól-Lét Alapítvány LÁTHATÓ APÁK – avagy a férfiak otthon is működnek című kiállítása:

2011. június 5.-én az EU Esélynap 2011. rendezvényen az Orczy Kertben.

2011. június 19. – én az EU Esélynap 2011. rendezvényen Nyíregyházán.

 

LÁTHATÓ APÁK,

avagy férfiak, akik otthon is működnek…

 

Kiállításunk egy a nemi szerepeket érintő európai tendenciákat ismertető tudatformálást szolgáló projekt keretében jön létre. Bemutatjuk, mit tehet az állam, a munkahelyek, a média, a civil szervezetek a férfiak szülői szerepvállalásának ösztönzése érdekében, illetve bemutatunk néhány élenjáró apát, akik munkájukban és/vagy magánéletükben hozzájárulnak a nemek egyenlősége megvalósulásához.

Kiállításunk és kapcsolódó programjaink fókuszában az apaság élménye, tapasztalatai, a férfiak otthoni munka-megosztásban való részvétele és ennek felvállalása áll.

A programsorozat célja a nemi szerepeket érintő európai tendenciákat ismertető tudatformálás. Bemutatja, mit tesz/tehet az állam, a munkáltató, a civil szféra, a média, a férfiak szülői szerepvállalásának ösztönzéséért, illetve azt mit tehetünk érte mi magunk: férfiak és nők. A kiállításon láthatóvá teszünk néhány a nemek egyenlőségének előmozdításában kulcsszerepet betöltő, szerepeik sokszínűségét felvállaló ismert és civil apákat.

A kiállítás az Alapítvány „Apaság” címmel meghirdetett fotópályázatára érkezett képeken keresztül illusztrálja, hogyan élik meg a Magyarországon élő férfiak az apaságot. A képanyag másik részét az Alapítvány gyerekrajz- pályázatára beküldött alkotások adják, amelyek 3-13 közötti gyerekek szemén keresztül mutatják be, miként vannak jelen, vagy éppen hol hiányoznak az apák az életükből, a családból. A pályamunkákat külföldi fotók egészítik ki, amelyek betekintést engednek más országok gyakorlatába sokszor humoros, vagy éppen provokatív módon.

Célunk azoknak a férfiaknak

▪ az elismerése, akik a részt vesznek a szülői feladatokban és részt vállalnak az otthoni feladatokból, hisz ők azok, akik a társként állnak párjuk mellett, és mintaként gyermekük előtt.

▪ a bátorítása, akik úgy érzik, szívesen segítenének, de nem boldogulnak olyan jól az otthoni feladatokkal, mint a mellettük élő nő: sebaj! a lányok sem születtek profi szakácsnak!

▪ megóvása életük nagy tévedésétől és annak következményeitől, akik azt hiszik, eleget tesznek azzal, ha hazaadják a pénzt: sokat veszítenek!

Célunk még azoknak a nőknek

▪ az elismerése, akik hagyják, hogy fiúk, párjuk, férjük, fiúk beszálljon a gyereknevelésbe és a házimunkába!

▪ a bátorítása, akik ha úgy érzik, nem elég boldogok a házimunkától és a gyerekneveléstől, képesek ezt megosztani párjukkal és környezetükkel, támogatást kérni és életmódot váltani.

▪ a megóvása, akik úgy érzik, hiába küzdenek az otthoni feladatokkal nap mint nap, nem kapnak érte elismerést!

Nem célunk, lebeszélni:

▪ a férfiakat a férfiasnak mondott ház körüli munkák az elvégzéséről – már amennyiben el tudják azokat végezni

▪ a nőket a nőiesnek mondott házimunkák elvégzéséről – már amennyiben el tudják azokat végezni. (Furcsa, igaz?)

▪ a férfiakat a kenyérkeresetről – már amennyiben van piacképes szakmájuk

▪ a nőket a gyermeknevelésről – már amennyiben van már/még nevelhető gyerekük

___________________________________________________

KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ ÉS PROGRAM

Munka(megosztás) Ünnepe, 2010.május 1., 14.30

Millenáris, C épület

Megtekinthető: 2010. május 14-ig.

Mottó: „Sokkal egyszerűbb apává válni, mint annak lenni”

Célunk a már kialakult vagy még formálódó családok, apák, anyák, nagyszülők, családalapítás előtt állók megszólítása, emlékek, élmények, képzetek és elképzelések felidézése, felfedezése, gondolatok ébresztése arról, hogy az anyaság mellett az apaság is ugyanolyan fontos. Szeretnénk látogatóinkban tudatosítani, hogy megváltozott világunkban az otthoni munkamegosztás rugalmassága, kiegyensúlyozottsága nemcsak a családok alkalmazkodóképességét és összetartozását erősíti, hanem a szülői szerep mindenki számára gazdagító megélését is segíti.

A megnyitó programja:

 

14.30-14.40 Programnyitó: Keveházi Katalin, Ügyvezető igazgató, Jól-lét Alapítvány

Házigazda: Víg György – a Nők Lapja újságírója

14.40-15.10 A kiállítást megnyitja Cecilia Björner Svédország magyarországi nagykövete

A nagykövet asszonnyal Takács Judit, szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet kutatásvezetője a svédországi és magyarországi tapasztalatokról és eredményekről

15.10-15.40 Munkamegosztó párok – hogyan működünk otthon együtt?

A beszélgetés résztvevői: Dr. Nagy Ágnes és Dr.Ternovszky Imre (Kisszállás), Dr. Primecz Henriett és Dr. Munkácsi Péter (Budapest)

15.40-16.10 Látható apák – a férfiak, akik otthon is működnek

A beszélgetés résztvevői: Csillag Gábor és Glázer Attila

16.10- 16.30 Sajtótájékoztató, a kampányfilm vetítése

16.30-17.00 A kiállítás megtekintése

17.00-tól Gerendás Péter koncert

 

A megnyitó esemény alatt folyamatos családi interaktív programok várják az érdeklődőket.

 

A kiállítás fővédnöke: a Svéd Nagykövetség