Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Családtámogatások: egyszerűbb lesz az élet, ha jön a baba

Családtámogatások: egyszerűbb lesz az élet, ha jön a baba

A jelenlegi gyakorlat szerint egy újszülött édesapja gyermeke életének első napjait sokszor papírmunkával, ügyintézéssel tölti – ezen próbál változtatni a kormány. A Magyary-program részeként januártól egyszerűsödnek a családtámogatási ellátások – az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás – eljárási szabályai.

 Január 1-jétől a családtámogatások iránti kérelmeket nemcsak a Magyar Államkincstárnál és a kormányablakoknál, hanem a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen is be lehet nyújtani, így a gyermek születésekor igényelt ellátások intézése kényelmesebb lesz.

A kérelmek benyújtásához 2013. április 1-jétől már nem lesz szükség a születési anyakönyvi kivonat, a taj-kártya bemutatására vagy a lakcím igazolására, mivel a döntéshez szükséges adatokat a kincstár számára az azokat kezelő állami szervek elektronikus úton átadják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint az érintett szülők egyszerűbben tudnak majd hozzájutni az egyes településeken elérhető, a helyi közlekedésben kedvezményt biztosító kisgyermekes bérlethez is. Január 1-jétől ugyanis a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás iránti kérelem benyújtásakor a szülő az ellátások igénylésére szolgáló formanyomtatványon kérheti a helyi utazási kedvezmény igénybevételéhez az ellátások folyósításáról szóló hatósági bizonyítványt.

http://privatbankar.hu/ongondoskodas/csaladtamogatasok-egyszerubb-lesz-az-elet-ha-jon-a-baba-250222