Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Díjazottak 2014

„Mi lenne, ha a szülés után ott folytathatnám a munkát, ahol abbahagytam?” – kérdezi Nóra a JÓL-LÉT Alapítvány filmjének várandós főszereplője, aki szülés utáni munkavállalási lehetőségeit mérlegeli.

Ezt a kérdést 2013.ban először meghirdetett Munkám visszavár pályázat keretében tettük fel a munkavállalóknak azért, hogy jelölésükkel ők hitelesítsék a valóban visszafogadó gyakorlatokat megvalósító munkáltatókat. 2013 tavaszán közel 100 pályázat érkezett, amelyben kisgyermekes nők mutatták be, hogy munkahelyük milyen erőfeszítést tett annak érdekében, hogy visszafogadják őket. A beérkezett pályázatok alapján minden évben díjazzuk a

Legnépszerűbb Visszafogadó Munkahelyet (legtöbb szavazatot kapott) és a

Legelkötelezettebb Visszafogadó Munkahelyet (méretből vagy tevékenységből adódóan – kevés vagy egy visszafoglalkoztatott nő tud pályázni, mégis a történetből kiderül, hogy a munkaadó mindent megtett annak érdekében, hogy visszatérő munkavállaló számára megfelelő feltételeket és lehetőségeket tudjon biztosítani)

A díj egyben egy presztízsértékű megbecsülés, amely az álláshirdetésekben, a munkáltatói kommunikációban megjeleníthető érték.

S1260095

Visszafogadó Munkahely Díjazottak

A díjra 95, a munkahelyére sikeresen visszatérő nő jelölte munkáltatóját. A nyertes cégek jó gyakorlatai megoszthatók, hiszen az anyák kevesebb, mint a fele tud visszatérni a munka világába. A pályázat is bizonyította, a sikeres reintegráció elsődlegesen szemléleti kérdés.

A „Munkám visszavár” című pályázat “Legnépszerűbb visszafogadó munkahely” és Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely” cím is gazdára talált a „Gyerek van? – A rugalmas foglalkoztatás hazai helyzete napjainkban” című konferencián. Mindkét kategóriában osztott díjat adtak át: A „Legnépszerűbb Visszafogadó Munkahely” díjat az IBM és a HP képviselői vehették át, míg a Legelkötelezettebb Visszafogadó Munkahely” díjnak a Metaltec Kft. és a Budai Egészségközpont örülhetett.

Egyaránt érkeztek jelölések az állami, civil és a versenyszférából, igen eltérő volt a szervezetek mérete is. Mindez jelzi, hogy a gyermeket vállaló nők tehetségének megbecsülése nem szektorfüggő.

A pályázók egyöntetűen azt állították, hogy várandósságuk ideje alatt, és azt követően sem kellett aggódniuk amiatt, hogy a gyermekvállalás miatt elveszítik állásukat. Bár a díjátadót megelőző pódiumbeszélgetésben is elhangzott, hogy a munkakörök időbeni és/vagy a munkavégzés helyét érintő atipizálása komoly erőfeszítést igényel a munkáltatók részéről, a pályázók és a benevezett munkahelyek képviselői egyetértettek abban, hogy a feladat nem teljesíthetetlen, sőt komoly hozadékkal jár. A HR-vezetők szerint ugyanis a gyermekvállalást követően a szülővé válás – az apa és az anya esetében is – pozitívan befolyásolja munkavégzést, a munkamorált.

A díjat kiíró Jól-Lét Alapítvány az EU támogatásával megvalósított TÁMOP-2.4.2/B-09/2-2009-0003 Női Klikk – Befogadó Munkahely kialakítása az IT-szektorban című projektjét záró konferenciáján ismertette kormányzati ösztönző intézkedések hatásáról munkáltatói körben végzett felmérésének eredményét is, melynek alapján kijelenthető, hogy a járulékkedvezmények ellenére a felmondási védelem megszüntetése a kisgyermekesek visszatérésének lehetőségeit inkább szűkítette. Az első hazai anyabarát munkaközvetítő éstanácsadó műhelyt működtető alapítvány tapasztalata szerint az inaktív nők reintegrációja akkor lehet sikeres, ha tudatos felkészülés előzi meg a visszatérő részéről is.

HP Magyarország Kft. (Legnépszerűbb visszafogadó munkahely díj)

A HP-től összesen 17 pályázat érkezett, ami azt jelentette számukra, hogy joggal kel versenyre a „Legnépszerűbb visszafogadó munkahely” díjra. A pályázók mindegyike első helyen emelte ki, hogy rugalmasan, saját igényeikhez igazodva térhettek vissza a munka világába. Úgy látják, hogy munkahelyük proaktívan igyekszik olyan gyakorlatokat meghonosítani, amelyek elősegítik az atipikus foglalkoztatás lehetőségét. Többen otthonról, többen részmunkaidőben kezdték meg a GYES, GYED utáni munkavégzést. A vezetés rugalmassága mellett a pályázók azt is kiemelték, hogy a kollégáktól is sok segítséget, támogatást kapnak, így a kezdeti időszak könnyebbé válhatott számukra. Sokan visszatérhettek eredeti munkakörükbe, akiknél erre nem volt lehetőség ők is kvalitásuknak és tapasztalatuknak megfelelő feladatkört biztosítottak a későbbiekben. A HP otthoni munkavégzéshez minden szükséges technikai eszközt és feltételt biztosít, ezért aki távmunkában dolgozik, csupán fizikailag van távol a vállalattól.

IBM (Legnépszerűbb visszafogadó munkahely)

Az IBM 26 pályázója egyöntetűen arról számolt be, hogy számukra a gyermekvállaláskor nem volt kérdéses, munkahelyük visszavárja-e őket. A kisgyermekes nőket általában 4 órás bevezető munkaidővel várják vissza, újbóli beilleszkedésüket képzésekkel. A részmunkaidő mellett lehetőséget biztosítanak az otthoni munkavégzésre is. Már a várandóság ideje alatt rengeteg segítséget, támogatás kapnak, így a gyermekvállalás minden pillanatát élvezni tudják. A GYES, GYED alatt is részesei lehetnek a vállalat életének, rendszeresen részt vehetnek kismama-találkozókon, a távollét alatt is kapják a céges újságot, információs leveleket és teljes hozzáférésük van a belső online felületekhez. A vezetők mellett a családcentrikus szemléletnek köszönhetően a kollégák is segítik őket, hogy újra eredményesen láthassák el feladataikat. Visszatérésüket követően szakmai szempontból nem kényszerülnek visszalépésre, igényeik szerint akár több pozícióból is választhatnak, így karrierjük is töretlenül folytatódhat.

Budai Egészségközpont Kft. (Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely)

Az egészségügyben a szakszemélyzet többnyire 12 órás folyamatos munkarendben dolgozik, részmunkaidős foglalkoztatásra a betegágyágy melletti pozíciókban nagyon ritkán van lehetőség. Ezért a munkába visszatérő ápolónők számára kiemelten fontos volt, hogy valamilyen megoldást találjon az intézmény több visszatérőnek asszisztensi pozíciót ajánlottak, ahol nincs éjszakázás és hétvégi munkavégzés, ugyanakkor arra is lehetőséget biztosítottak, hogy korábbi munkaterületükön részmunkaidőben dolgozhassanak. 2011-től működik a Baba-mama program, mely anyagilag és a visszatérésben is segíti a kisgyerekeseket.

Metaltec Kft. (Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely)

A pályázók már a várandóság ideje alatt is megértést, támogatást kaptak a Metaltec Kft. vezetőitől, így büszkén, nem pedig félelemmel jelentik be, hogy babát várnak. Elmondásuk szerint munkáltatójuk családcentrikus, a kismamák a GYES, GYED ideje alatt is részt vehetnek a céges eseményeken, így végig a kollektíva tagjának érzik magukat. Egyikőjük számára sem volt kérdéses, hogy visszatérhetnek munkájukhoz. A visszatérést követően pedig lehetőségük volt részmunkaidőben dolgozni, a feladatok átvételéhez pedig rengeteg segítséget kaptak a kollégáktól is.