Pages Navigation Menu

JÓL-LÉT Alapítvány

Proaktívan a nők gazdasági függetlenségéért, kiteljesedéséért és munkahelyi esélyegyenlőségéért

Categories Navigation Menu

Gyes: újabb korlátozás a Munka törvénykönyvében

Az új Mt. kötelezően előírja a munkáltatók részére, hogy a gyerek három éves koráig a munkavállalót ha kéri köteles részmunkaidőbe foglalkoztatni. Kérdés azonban, hogy ilyenkor hogy alakul a kismamák felmondási védelme ?

A 2012. évi I. tv. 61.§ (3) bekezdése kötelezi a munkáltatót az ilyen esetekben a részmunkaidős foglalkoztatásra. A munkaidő ilyen esetben a teljes munkaidő fele. A feleknek lehetőségük van ennél kisebb mértékű munkaidőben is megállapodni, annak megfelelően, hogy a munkavállaló kérése mire irányul. A felmondási tilalmakra vonatkozó rendelkezések szerint  azt a munkavállalót,  aki gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon van nem lehet elküldeni munkáltatói felmondással. A felmondási védelem,  amennyiben a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi,  az anyát illeti meg. A régi Mt. nem tett különbséget a dolgozó vagy nem dolgozó munkavállaló között, a gyerek három éves koráig a felmondási védelem fennállt.

Ezzel szakított az új Mt. amikor a védettséget kizárólag a nem dolgozó munkavállalók vonatkozásában tartotta fenn. Abban az esetben ugyanis ha a munkavállaló megszakítja a fizetés nélküli szabadságát és akár részmunkaidőben munkát végez, elveszíti ezt a kedvezményt .Az anya vagy gyermekét egyedül nevelő apa esetében ha a gyermek a három éves kort nem érte el csak bizonyos korlátozással lehet gyakorolni a felmondási jogot. Ez azt jelenti, hogy vagy az érintett olyan súlyú kötelezettségszegést követ el ami azonnali hatályú felmondásra adhatna okot, vagy  a felmondási okok fennállnak és  nincs olyan felajánlható másik betöltetlen munkakör amiben az érintett foglalkoztatható lenne, illetve ha van is  a felajánlást a munkavállaló nem fogadja el. Ez a korlátozás azonban nem váltja ki a felmondás teljes körű eddigi tilalmát, egyértelműen a kisgyerekesek kiszolgáltatottságát és egzisztenciális bizonytalanságát fokozza.

Szerző: Viszló László

adozona.hu