2015

Y-FAKTOR TÖRŐDŐ APASÁG A MUNKA VILÁGÁBAN PÁLYÁZAT APÁK NAPJÁN

MEGHOSSZABBÍTOTTUK! Apáknak és munkahelyeknek a szülői és munkavállalói szerepek összeegyeztetéséről  

férfiwlb

Fogadjuk el, hogy a magyar apák kevésbé vágynak a családi életükben való kiteljesedésre, mint a svéd, norvég, vagy dán apatársaik?

Azt gondoljuk talán, hogy kevesebb érzelemmel, gondoskodással  törődnének gyerekeikkel, vagy ne lennének hasonlóan jó adottságaik a  gyerekek ellátásához, mint a skandináv apák?

Magyarországon azonban sokszor korlátozottabbak a lehetőségek arra,  hogy a férfiak valóban ki tudjanak teljesedni apai szerepükben is. Az  apasági szabadság csupán 5 nap, és kevés munkahely kezeli  azonos  feltételekkel vagy elfogadással az apák gyermekgondozási szabadságának  kérdését.

Kifejezetten meglepő, ha egy férfi megy GYED-re vagy GYES-re – és sokszor ők maguk sem büszkélkednek ezzel családjuk, barátaik körében.

Pedig ma már külföldi minták, kulturális hatások, változást kiváltó szabályozási gyakorlatok megismerése is közrejátszanak abban, hogy egyre több apa vállalja Magyarországon is gyermekei gondozását. A törődő apaság terjedése kedvező a gyermekkel való kapcsolat szempontjából, erősíti a párkapcsolatot, a férfiak pedig olyan készségekre – rugalmasságra, empátiára, a feladatok párhuzamos végzésének képességére – tesznek szert, amelyeket a jövőben jól hasznosíthatnak munkahelyen is.

Ezért a JÓL-LÉT Alapítvány 2015-ben az apák napja alkalmából két kategóriában hirdeti meg pályázatát:

1. Apabarát munkahelyek: olyan szervezetek, munkahelyek jelentkezését várjuk, amelyek egy-egy vezetőjük által vagy szervezeti szinten támogatják a férfiak magánéleti szerepvállalását.

 Várjuk a konkrét gyakorlatok, akciók, szervezeti politikák leírását max. 3 oldal terjedelemben, tetszőleges formátumban csatolt alátámasztó dokumentumokkal: fotókkal, videók, szervezeti dokumentumokkal, melyekből egyértelműen kirajzolódik a munkahely apabarátsága.

2. Y-apák: olyan, nem csak az Y-generációhoz tartozó apák írásait várjuk, akik a hétköznapok szintjén fontosnak tekintik apai és munkavállalói szerepük összehangolását.

Az apáktól várunk írásokat az apaság és munka egyensúlyának megteremtésére tett kísérleteikről, egyéni vagy tanult megoldásaikról, vágyaikról, nehézségeikről, tapasztalataikról, igényeikről és esetleges javaslataikról legfeljebb 3500 karakter terjedelemben és tetszőleges formátumban csatolt dokumentumokkal.

Osszák meg velünk Tapasztalataikat!

A pályázatokat nyilvános konferenciánkon mutatjuk be és ismerjük el a 2015. évi Apabarát Munkahely és a Legtörődőbb Apa Díjjal. Az Y-apák írásait honlapunkon tesszük közzé az eredményhirdetés után.

Pályázataikat 2015. szeptember 10-ig várjuk a joapalet @gmail.com címre. Kérjük, hogy a pályázatban szerepeljenek a következő adatok: pályázati kategória megjelölése, pályázó neve, elérhetősége (e-mail és telefonszám), pályázat címe.

További információ: Kánya Kinga, 203383315, kanya.kinga(kukac)jol-let.com

Küldetésünk

A Jól-Lét Alapítvány küldetése, hogy hozzájáruljon a nők és férfiak egyenlőségén alapuló jólléti társadalomhoz, melynek alapvető feltétele a nők kiteljesedése, gazdasági és döntéshozatalban történő szerepvállalása.

Segítenéd a munkánkat?

Támogass minket!